Harde schijven raken nu echt op

Sinds de overstromingen in Thailand is er veel veranderd in de markt van harde schijven. Oorspronkelijk werd gedacht dat de prijzen van harde schijven met 40% zouden stijgen, inmiddels zijn sommige harde schijven echter twee tot drie keer zo duur geworden. Hoewel Western Digital één van de getroffen fabrikanten is en sommige winkels voor de Western Digital Caviar Black 1 TB nu al over de € 300 vragen, terwijl de oorspronkelijke verkoopprijs rond de € 40 lag voor de overstromingen, worden ook diverse andere fabrikanten getroffen. In Thailand stonden namelijk ook veel toeleveranciers voor andere fabrikanten waaronder Seagate en Samsung. Voor een voorradige Samsung Spinpoint F3 1 TB harde schijf wordt inmiddels dan ook € 150 gevraagd, ruim drie keer zo veel als de normale verkoopprijs.

Volgens analisten werd op de natuurramp in Japan eerder dit jaar met daarop het nucleaire ongeluk in de Fukushima centrale goed gereageerd door de diverse fabrikanten, waardoor de gevolgen uiteindelijk beperkt bleven. Op deze watersnoodramp lijkt er echter nauwelijks adequaat gereageerd te worden, terwijl de laatste voorradige harde schijven echt op beginnen te raken nu. Tijdens dit kwartaal wordt een vraag van ongeveer 180 miljoen harde schijven verwacht, terwijl de productiecapaciteit maximaal 120 miljoen harde schijven zou bedragen en er een tekort is van 60 miljoen harde schijven. Rond eind november zouden de productieproblemen het ergst zijn, waarna de productie van onderdelen weer geleidelijk zou toenemen.

Hierdoor zullen de grote OEM afnemers voorrang krijgen van de diverse fabrikanten, zodat alle laptops en kant-en-klare systemen uitgeleverd kunnen blijven worden en contracten nageleefd kunnen blijven worden. Een losse harde schijf kopen zal daarmee zo goed als onmogelijk worden, of in elk geval nagenoeg onbetaalbaar. En hoewel sommige toeleveranciers zoals Nidec weer hun productie oppakken, bijvoorbeeld de productie van de wielen van de aandrijfmotor voor harde schijven, lijkt het grootste probleem momenteel de productie van de armen te zijn waaraan de lees- en schrijfkop wordt bevestigd.

Wie daarnaast nog even wil wachten met het kopen van een harde schijf hopende op dalende prijzen, zal veel geduld moeten opbrengen. Voor het eerste kwartaal van 2012 wordt een vraag van maximaal 230 miljoen harde schijven verwacht, terwijl de productiecapaciteit maar iets toeneemt naar 150 miljoen harde schijven, oftewel er zal nog steeds een tekort van 80 miljoen harde schijven zijn. In het tweede en derde kwartaal in 2012 zouden fabrikanten pas in staat zijn om weer in te lopen op de vraag vanuit de markt, maar de gevolgen en daarmee ook de prijzen zouden nog lang in 2012 te voelen zijn.

Wie opslag nodig heeft of voor een systeem nog een voorradige harde schijf zoekt kan voor de komende maanden andere alternatieven zoals SSD’s in overweging nemen, die prijstechnisch nu een stuk interessanter zijn.


Tags: , , ,