De wolk waait niet meer over

Trends op het gebied van cloud computing

Cloud computing is momenteel een van de meest gebruikte begrippen in de ict-sector. Hoewel puristen nog steggelen over de betekenis en critici stellen dat het begrip ‘overhyped’ is, maakt het via internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software of gegevens een onomkeerbare opmars. Cloud computing is daarmee het verzamelbegrip geworden voor de afname van software, rekenkracht, of opslagruimte via een netwerk, meestal internet. Analist Gartner hanteert de codewoorden, gebaseerd op diensten, schaalbaar en elastisch, gedeeld, betalen per gebruikerseenheid, gebruik van internettechnologie. De ict-markt verdeelt cloud computing op haar beurt vaak onder in SaaS (software as a service, PaaS (platform as a service) en IaaS (infrastructure as a service).

Trends

Van applicatie naar volledige kantoor-suite
Bij de afname van software als webdienst (SaaS) ging het aanvankelijk vooral om applicaties. Maar bedrijven nemen steeds vaker volledige pakketten af via een webdienst-model. Voorbeelden zijn erp- en crm-pakketten of volledige kantoor-suites.

Kroes gaat cloud computing reguleren
Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil strengere regels voor bescherming van gegevens bij de inzet van cloud computing. Ze pleit namens de Europese Commissie voor strengere regels voor grensoverschrijdende dataopslag door bedrijven. De regels zijn specifiek gericht op de privacy van individuen en het recht op bescherming van persoonlijke data. Het gaat dan bijvoorbeeld over gegevens die buiten de landsgrenzen worden opgeslagen.

Nieuwe inzichten over kosten
Voor kleine en middelgrote bedrijven is het vaak financieel interessant om hun applicaties onder te brengen binnen de cloud, maar voor grote ondernemingen niet. Voor hen is het gemiddeld dubbel zo duur om applicaties in de cloud te laten draaien dan binnen hun eigen datacenter. Dat blijkt uit een rapport van organisatieadviesbureau McKinsey, met de titel ‘Clearing the Air on Cloud Computing’. De bewering van veel cloudleveranciers dat de cloud veel werk uit handen neemt van bedrijven moet volgens McKinsey met een korreltje zout worden genomen. ‘Het onderhouden van bedrijfssoftware blijft arbeidsintensief, ook binnen de cloud’, aldus MCKinsey.

‘Systeembeheerder sterft langzaam uit’
Volgens Mike Chung van KPMG is de systeembeheerder een uitstervend ras, ‘zeg maar een kantklosser of mandenvlechter van de 21e eeuw’, aldus Chung. Hij stelt dat behalve voor het onderhouden van koppelvlakken met de interne ict het werk zal worden uitgefaseerd. ‘Aan de kant van de afnemer zal zijn werk worden vervangen door contractbeheerders en juristen.’ Chung nuanceert: ‘Cloud computing heeft vooralsnog een zeer bescheiden aandeel in de ict-markt, het gaat om minder dan vijf procent. Voorlopig zal er nog veel lokaal geïnstalleerde ict zijn waardoor ict-personeel nodig blijft.’

Nieuwe werken versnelt adoptie
De adoptie van cloud computing wordt versneld door trends als het nieuwe werken. Mensen willen altijd en overal toegang tot bedrijfssoftware en gegevens. Daarvoor biedt cloud computing een uitkomst.

Perceptie verandert
De bedenkingen die potentiële afnemers bij cloud computing hebben, zoals vragen over uptime, verbindingafhankelijkheid en beveiliging zullen op den duur minder worden. Net als bij online shopping en betalen via internet, dat de laatste jaren veel meer is geaccepteerd terwijl de onderliggende technologie niet is veranderd.

Hybride omgevingen ontstaan
Door de opkomst van cloud computing ontstaan hybride omgevingen. Bedrijven zullen sommige bedrijfssoftware en opslag van die gegevens binnenshuis houden. Andere software of opslag wordt afgenomen buiten de bedrijfsmuren. Dat maakt de ict-omgeving complex en biedt nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer.

bron: Computable


Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en merken dat steeds meer bedrijven zich willen oriënteren op de mogelijkheden. Als u wilt weten wat voor u de beste oplossing is: neem contact met ons op!


Tags: , ,